İkileme örnekleri nelerdir?
İndirgemeler ayrı ayrı yazılır: adım adım, yavaş yavaş, sürü halinde, şaşkın, şaşkın (bakan), farklı, derin, kademeli olarak, güzelce, santim santim, parça parça, parça parça (dinleyen), kol kola, sallanarak, vurarak .. vurarak, takım takım, tık tık, yavaşça, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz elli (yıllık), vb.
Eğri büğrü nasıl bir ikileme?
Oluşum biçimleri İndirgeme örnekleri Oluşum biçimi: eğri, belirsiz, minik, her türlü belediye İki anlamsız sözcüğün kullanımı, köpüren, köpüren. Vızıldayan, homurdanan, gürleyen. 5 satır daha
Derme çatma ikileme mi?
–mA F.I. “Yapma” ekini taşıyan iki yineleme bulundu: Piercing, tak; Makeshift.
Acı tatlı bir ikileme midir?
İslami dönem Türk edebiyatının ilk ürünlerini sayan Karahanlı Türkçesi metinlerinde, sözdizimsel bir unsur olarak önemli bir ikileme bulmak mümkündür: Kutadgu Bilig’de: acıġ sücig ‘acı-tatlı’, adaş koldaş ‘kardeş, dost, eş-dost’, bilge bügü ‘alim, bilge, akıllı’, lebenstirig ‘diri’, çav kün ‘şan, şöhret, …”
Masmavi ikileme mi?
İkilemeler üzerine ilk sözlük 2007 yılında oluşturulmuş; Türkçe İkilemeler Sözlüğü (AKYALÇIN, 2007:14) adlı çalışmada m, p, r, s ve l, a, e harflerini içeren sözcükler (gür, kırmızı, temiz, koyu mavi, tamamen çıplak, yapayalnız) oluşturulmuştur.
Hangi ikilemeler bitişik yazılır?
Tek heceli sözcüklerle yapılan ikilemeler arasında, telaffuzda vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kayan ikilemeler, birleşik sözcük haline geldikleri için yan yana yazılır: cızbız, altüstü, cırcır böceği, civciv, çöp, nag, gelgit, dalgalanma, hoş, yüz ifadesi (olmak), ağ çekmek gerekir…
Yorgun argın ikileme midir?
“Perişan”, “parçalanmış”, “tatsız”, “tuzsuz”, “yalvarıyor”, “yaz” ve “yorgun” gibi çarpımlar genellikle iki bağımsız kelimeden oluşur.
Eğrinin ikilemesi nedir?
Anlamlı diğeri anlamsız sözcüklerden oluşan ikilemeler: » eski püskü, eğri büğrü, yarım yamalak, çöp… İkisi de anlamsız sözcüklerden oluşan ikilemeler: » çöp, önemsiz, önemsiz… Akıl yürütmelerin tekrarlanmasıyla oluşan ikilemeler: » vur, gaz, uluma, uluma, uluma, uluma, uluma…
Akça pakça ikileme mi?
Türkçede “müstehcen”, “akça pakça”, “apar topar” ikilemelerinin sözcük dizilimleri arasında fonetik bir benzerlik bulunurken, “ışişik”, “sille tokadı”, “sevgi ve okşama”, “kör topallık” ikilemeleri arasında da anlamsal bir ilişki bulunmaktadır.
Ağrı sızı ikileme mi?
b- Her iki öğenin farklı eklere sahip olduğu örnekler şunlardır: ćadın-ćürüm “hayat”; ooru-pain “acı-acı”; ölgön-tirü “ölü ve diri”. Üremeler; Çoğu zaman, isimler ve isimler soylu kelimelerdir. Bu nedenle, isimlerin çekimi açısından ilginç kullanımlar olabilir.
Olursa olsun ikileme mi?
{-I} ekinin kullanıldığı lehçelerde, fonetik yapısı ne olursa olsun, bütün çok heceli fiil köklerinde {-I} ekiyle ikileme görülür.
Cümbür cemaat nasıl bir ikileme?
“Toplumun tamamı, çocuklu zengin aileler, büyükanne ve büyükbabalar.” (NB/NA, 215) “Anne-baba” ikileminden farklı olarak, farklı aile bireyleri ile yaşanan bir ikilemdir.
Yüz yüze ikileme mi?
Yüz yüze ayrı mı yazılır? İfadeyi daha etkileyici kılmak ve anlamı güçlendirmek için zıt, eş anlamlı, yakın veya uzak sözcüklerin yan yana kullanılmasıyla oluşturulan kelime gruplarına “çiftlemeler” denir. “Yüz yüze” ifadesi de her zaman ayrı yazılan bir ikileme ve belirlemedir.
Gel gelelim ikileme mi?
“Hadi gelelim” fiili, emir-öznel birinci şahıs çoğul ekiyle çekimlenmiştir ve anlamlı bir kelimedir, ancak “hadi gelelim” kök kelimeyi tekrarlayarak oluşturulan bir biçimdir. Bu arada, Türkçenin ikilemeler açısından zengin bir dil olduğunu belirtmek isteriz.
Gitgide ikileme mi?
“Gün geçtikçe, zamanın ilerlemesi” anlamına gelen Increasing kelimesi, “to go” fiilinden türetilen bir ikilemedir. “Git” kelimesinin son harfi olan “t” eklendiğinde d harfi olur. Buna Türkçede “ünsüz yumuşaması” denir.
İkileme nasıl bulunur?
İkilemeler şu şekillerde oluşturulur: Aynı sözcüğün tekrarlanmasıyla oluşan ikilemeler: » koşan, yavaş, güçlü… Eş anlamlı sözcüklerden oluşan ikilemeler: » akıllı, iyi huylu, gürültülü, güçlü, kılık değiştirmiş… Zıt anlamlı sözcüklerden oluşan ikilemeler: » ileri geri, az ya da çok, er ya da geç, azar azar, büyük ya da küçük…
İkilemeler nedir 4. sınıf?
Günlük hayattaki cümlelerde de sıklıkla kullanılır. İkilik nedir? İkileme, cümlenin anlamını güçlendirmek, kuvvetlendirmek ve daha çekici hale getirmek için aynı sözcükleri, eşanlamlıları veya zıt anlamlıları yan yana kullanarak oluşturulan bir kelime grubudur.
Olursa olsun ikileme mi?
{-I} ekinin kullanıldığı lehçelerde, fonetik yapısı ne olursa olsun, bütün çok heceli fiil köklerinde {-I} ekiyle ikileme görülür.
Akça pakça ikileme mi?
Türkçede “müstehcen”, “akça pakça”, “apar topar” ikilemelerinin sözcük dizilimleri arasında fonetik bir benzerlik bulunurken, “ışişik”, “sille tokadı”, “sevgi ve okşama”, “kör topallık” ikilemeleri arasında da anlamsal bir ilişki bulunmaktadır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Ayın Yüzde Kaçı Su