Anayasanın 169. maddesi ne diyor?
Madde 169 Devlet, ormanları korumak ve genişletmek için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerine yeni ormanlar çıkarılır ve bu yerlerde başka türlü tarım ve hayvancılık yapılamaz. Devlet, bütün ormanların gözetiminden sorumludur.
Anayasanın 172. maddesi ne diyor?
Herhangi bir sebeple özgürlüğü kısıtlanan kişi, bu kısıtlamanın kanuna aykırı olması hâlinde, durumu hakkında en kısa sürede karar verilmesini ve derhal serbest bırakılmasını sağlamak için yetkili adlî mercie başvurma hakkına sahiptir. (Değişik: -4709/4 md.)
Anayasa 168 madde nedir?
MADDE 168 – Tabiî servetler ve kaynaklar Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Bunları arama ve işletme hakkı Devlete aittir. Devlet bu hakkını belirli bir süre için gerçek ve tüzel kişilere devredebilir.
Anayasanın 174 maddesi nedir?
Anayasa’nın 174. maddesine göre, devrim yasaları Anayasa tarafından korunmaktadır. Bu yasalardan biri de 677 sayılı yasadır. 30 Kasım 1925 tarihli 677 sayılı Devrim Yasası’na göre, “Bütün mezhepler yasaktır”, yani bütün mezhepler yasadışı ve anayasaya aykırıdır.
Anayasanın 177 maddesi nedir?
Madde (Anayasanın yürürlüğe girmesi) Bu Anayasa, halkoylaması sonucu kabul edilip Resmî Gazete’de yayımlandığında Türkiye Cumhuriyeti Anayasası olur ve sayılan istisnalar dışında tam olarak yürürlüğe girer. Bu istisnaların yürürlüğe girmesine ilişkin hükümler aşağıdadır.
Anayasanın 166 maddesi nedir?
Madde 166 – Evlilik birliği, birlikte yaşamaları artık beklenmeyecek kadar sarsıldığında, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Önceki fıkrada sözü edilen hallerde, davacının kusuru daha ağır ise davalı, açılan davaya itiraz etme hakkına sahiptir.
173. madde nedir?
Madde 173 – Boşanma halinde kadın, evlenme yoluyla kazandığı kişilik özelliğini korur; ancak kızlık soyadını geri alır. Kadın evlenmeden önce dul kalmışsa, hâkimden kızlık soyadını korumasına izin vermesini isteyebilir.
Anayasanın ilk 3 madde nedir?
Anayasanın ilk üç maddesi Cumhuriyetin temeli ve harcıdır. “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.” Bu hükmü içeren Anayasamızın 3. maddesi, Anayasamızın 4. maddesiyle değiştirilemezliği garanti altına alınmıştır.
Anayasanın 159 maddesi nedir?
“MADDE 159 – Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, yargı bağımsızlığı ve görev güvenliği esaslarına göre kurulur ve bu esaslara göre görev yapar. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, yirmi iki asıl ve on iki yedek üyeden oluşur. Üç devre halinde görev yapar. Kurul Başkanı Adalet Bakanıdır.
Anayasanın 126 maddesi nedir?
Anayasa “Madde 126 – Türkiye, coğrafi durumuna, ekonomik şartlarına ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre merkezî idare teşkilatı bakımından illere; iller de kendi aralarında kademeli olarak diğer alt bölümlere ayrılmıştır. İllerin yönetimi geniş yetki esasına dayanmaktadır.
TCK 141 nedir?
a) Hırsızlık suçunun temel cezası TCK 141. Sahibinin rızası olmaksızın, kendisine veya başkasına çıkar sağlamak amacıyla, başkasına ait taşınır bir malı bulunduğu yerden alan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Anayasanın 76 maddesindeki suçlar nelerdir?
Kanun, aşağıdaki suçları yüz kızartıcı suçlar olarak tanımlamıştır: Zimmet, zimmet, gasp, hırsızlık, rüşvet, sahtecilik, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar 76. maddede sayılmıştır.
Anayasanın 175. maddesi nedir?
Anayasanın Değiştirilmesi, Seçimlere ve Halkoylamasına Katılma Madde 175. – Anayasa değişikliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazılı olarak teklif edilebilir. Anayasa değişikliği teklifleri Genel Kurulda iki defa görüşülür.
Anayasanın 206 maddesi nedir?
Resmi belgenin düzenlenmesi sırasında yalan beyanda bulunma suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 206. maddesine göre; “Resmi belgeyi düzenlemeye yetkili olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Anayasanın 176. maddesi nedir?
Maddeler (Giriş ve Alt Başlıklar) Anayasanın dayandığı temel görüş ve ilkeleri ortaya koyan Giriş, Anayasa metnine eklenir. Maddelerin sayfa başlıkları, yalnızca atıfta bulundukları maddelerin konularını ve maddeler arasındaki sırayı ve bağlantıyı gösterir.
Anayasanın 153 maddesi ne diyor?
1982 Anayasası’nın 153. maddesinde: “Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazete’de derhal yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.” hükmü yer almaktadır.
Orman alanlarının korunması ve geliştirilmesi adına neler yapılabilir?
Ormanları korumak için neler yapabilirsiniz: Ağaçlandırma çalışmaları… Orman yangınlarına karşı dikkatli olun. … Ağaçları düzenli olarak kesin. … Yerleşim ve tarım ormanlarının tahribatını önleyin. … Orman ürünlerini doğru kullanın… Pikniklerden sonra çevreyi temizleyin.
Anayasanın değiştirilemeyecek maddeleri nelerdir?
Madde 4 – Anayasanın 1 inci maddesindeki Hükümet şeklinin Cumhuriyet olduğu hükmü, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü madde hükümleri değiştirilemez ve tadil edilemez.
1961 Anayasasını kimler hazırladı?
Türkiye Cumhuriyeti Kurucu Meclisi tarafından hazırlanan bu Anayasayı kabul ve ilan eder ve onu, gerçek teminatın vatandaşlarının gönüllerinde ve iradelerinde olduğuna inanan, hürriyet, adalet ve erdemi seven evlatlarının gözetimine emanet eder.