Amcaoğlu nasıl yazılır TDK?
Tüm kaynaklara göre, bir yazım hatası olan amcaoğlu kelimesi yanına yazılmalıdır. Birçok kişi bunları tek tek yazarak yazım hatası yapsa da, doğru hata her zaman yanına yazılmalıdır. Her birey “uncaoglu” kelimesini yanına “uncaoglu” olarak kullanmalıdır.
Pastahane mi pastane mi?
Bileşik bir sözcük olarak görünen bu sözcükte h ve a harfleri atlanmıştır. Bu şekilde, cake ve household sözcükleri birleşerek patisserie sözcüğünü oluşturur. Bu bağlamda, patisserie sözcüğü hem yazıda hem de konuşmada aşağıdaki gibi yazılır ve telaffuz edilir.
Değerli arkadaşım nasıl yazılır?
Hitap kelimeleri de büyük harfle başlar: Canım Kardeşim, Canım Dostum, Canım Dostum, 3. Hayvanlara verilen özel isimler büyük harfle başlar: Sarıkız, Fino, Karabaş, Pamuk, Minnoş, Tekir.
Ayşe’ye nasıl yazılır?
Özel isimlere eklenen iyelik, hal ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
Dayıoğlu nasıl yazılır?
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, gerçek bir akrabaya atıfta bulunmasa bile küçük yazılmalıdır.
Ahmetciğim ayrılır mı?
UYARI: Türemiş ekler, çokluk ekleri ve bunlardan sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Müslüman, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türk…
Hastane mi hastahane mi?
TDK’ya göre Krankenhaus kelimesinin doğru yazımı “Krankenhaus”tur. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “Krankenhaus”tur.
Dersane mi dershane mi?
Ev, ad, zade kelimelerinden oluşan birleşik kelimeler yan yana yazılır: çayhane, konferans salonu, kahvehane, yazıhane; beyanname, kanun, seyahatname, politika; amcazade, amcazade, teyzezade vb.
Postane mi postahane mi?
TDK’ya göre “Postane” kelimesinin doğru yazımı “Postane” kelimesinin genel olarak yanlış bir yazım olarak kabul edildiğini, ancak bu yanlış yazım yerine doğru şekli olan “Postamt” şeklinde yazılması gerektiğini de ekleyebiliriz.
Sokak da mı sokak ta mı?
“Varlık” eki, eklendiği sözcüğün yanına yazılır: deveye kulak (deve-de), yolda kalmak (on the road), ayakta durmak (standing), işte çalışmak (work-te), vb. Bu makale 10 Şubat 2019’da yayınlanmıştır.
Ön yargı nasıl yazılır?
Başına aşağıdaki, yukarıdaki, ana, ön, arka, arkada, yan, karşı, içinde, dışında, ortada, büyük, küçük, sağ, sol, ileri, bir, iki, tek, çok, çift sözcükleri eklenerek oluşturulan bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: alt kurul, alt başlık; üst kat, üst kat; ana bilim dalı, ana dil; önsöz, önyargı; arka damak, gizli amaç; arka plan, arkaplan…
Suç ve ceza nasıl yazılır?
DİKKAT: Kitap, makale, tiyatro, kurum adları vb. Özel isimlerdeki sözcüklerin ilk harfleri büyük ve “ya, ya da, ya da” ile yazıldığında ki, da, de ve soru eki “mi, mi, mu, mu” küçük yazılır: Mai ve Kara, Suç ve Ceza, Leyla ve Mecnun, İlk Yıllar mı İlk Yıllar mı?, Diyorlar ki, Dünyaya İkinci Geliş mi…
Hanımla mı hanım la mı?
Özel isimler ve özel isimlere eklenen unvan sıfatları büyük harfle başlar. Bugün Dr. Melek Hanım ile konuşuyoruz. Bugün doktorla görüşeceğiz.
Bakan büyük mü yazılır küçük mü?
Özel isimler büyük harfle başlar. Sayın Bakan, Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Rektör, Sayın Vali, sevgili dostum, değerli dinleyiciler, Boncuk, Fındık, Minnoş, Pamuk… Almanca, Arapça, İngiliz, Japonca, Rusça, Türkçe; Kazaklar, Kırgızlar, Oğuzlar, Özbekler, Tatarlar; Hacımusalı, Karakeçili…
Ahmet Beyin derken in ayrılır mı?
Cevap: Kesme işareti (‘) özel isimlerden sonraki ekleri ayırmak için kullanılırdı. Daha sonra, her önemli kelimeyi takip eden ekler bu işaretle ayrıldı.
Akrabalık adları nasıl yazılır TDK?
DİKKAT: Akrabalık belirten kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablamın yanına gittim. Ayşe teyzemin pastası çok lezzetlidir. 3. Cümle içinde özel isim yerine kullanılan resmi veya ünvan kelimeleri büyük harfle başlar: Vali dün Uzakdoğu heyetini kabul etti.
Emmioğlu nasıl yazılır TDK?
EMMİ OGLU KELİMESİNİN ANLAMI Bu kelime sıklıkla emmioğlu, emmoğlu olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı “uncle son” şeklinde olmalıdır.
Amcazade nasıl yazılır TDK?
Ev, ad, zade kelimelerinden oluşan birleşik kelimeler yan yana yazılır: çayhane, konferans salonu, kahvehane, yazıhane; beyanname, kanun, seyahatname, politika; amcazade, amcazade, teyzezade vb.
Bey hanım nasıl yazılır TDK?
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve ünvan sözcüklerine eklenen ekleri ayırmak için kullanılır: • Nihat Bey’e, Ayşe Hanım’dan Mahmut Efendi ve Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvan, fahri ünvan, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Kaymakam Erol Bey, Dr.