İçeriğe geç

Müdafii Müştekiye Soru Sorabilir Mi

Avukat kendi tanığına soru sorabilir mi?

CMK Madde 201 Gerekçe: Bu maddede, savcının, katılanın, sanığın ve avukatların, tanık, katılımcı, bilirkişi ve duruşmaya çağrılan diğer kişilere, başkana veya hâkime sormak suretiyle doğrudan doğruya soru sorabilecekleri kabul edilmiştir.

Duruşmada kimler soru sorabilir?

(1) Duruşmaya katılan tarafların temsilcileri, usul disiplinine uygun olarak duruşmaya çağrılan tanık, bilirkişi ve diğer kişilere doğrudan soru sorabilirler. Taraflar, hâkim aracılığıyla soru sorabilirler.

Avukat ifadede soru sorabilir mi?

Bir ifade veya mülakat sırasında, bir kişiye ilgili dosya kapsamında kendisine yöneltilen suçlamalarla ilgili sorular sorulabilir. Kişiye, suçlandığı suçla ilgisi olmayan sorular sorulamaz.

Mahkemede hâkim soru sorar mı?

Taraflar, hâkim aracılığıyla soru sorabilirler. Sorulan soruya itiraz olursa, hâkim, sorunun sorulup sorulmayacağına karar verir. (2) Toplu mahkemelerde, birinci fıkrada belirtilen kişilere her hâkim soru sorabilir.

Müdafi sanığa soru sorabilir mi?

MADDE 201 – (1) Duruşmaya savcı, müdafi veya avukat olarak katılan avukat; sanığa, katılanlara, tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya usul disiplinine göre çağrılan diğer kişilere doğrudan soru sorabilir.

Müşteki avukatı sanığa soru sorabilir mi?

CMK m.201/1’e göre, şikayetçinin avukatı usule uygun olarak doğrudan davalıya soru sorabilir. Aynı zamanda davacı, mahkeme başkanı veya hâkim aracılığıyla davalıya soru sorma hakkına sahiptir.

Mahkemede müştekiye ne sorulur?

Şikayetçiden mahkemede ne beklenir? Mahkemede, şikayetçiye mahkeme süreciyle ilgili sorular sorulacaktır. Kimlik, tanıklık, olay ayrıntıları ve tanık ifadeleri hakkında bilgi alınacaktır. Avukatlar şikayetçiye kendini savunma fırsatı verecek ve mahkeme süreciyle ilgili sorular sorabilir.

Mahkemede hakim tanığa ne sorar?

Söz konusu olayla bir ilginiz olup olmadığı sorulacaktır. Bu soruları açık ve doğru bir şekilde cevaplayın. Lütfen yanlış beyanda bulunmanın bir suç olduğunu unutmayın. Tarafları tanıyorsanız veya davanın konusu olan olayla bir bağlantınız varsa veya davadan kaynaklanacak durumla ilgileniyorsanız, bunu belirttiğinizden emin olun.

Çapraz sorguda ne sorulur?

Yönlendirici sorulardan oluşan çapraz sorguda, tanığı yönlendiren, saldırgan bir üslupla kapalı uçlu sorular sorulur ve cevapları gizli kalır.

Müşteki vekili sorguya katılabilir mi?

Müdafi, şüpheliye soruşturmanın her aşamasında hukuki yardımda bulunabilir (CMK 149/1). Şüpheliye hukuki yardımda bulunan birden fazla müdafi bile olabilir. Müdafi, soruşturmanın her aşamasında şüpheliye soru sormalıdır; ifade verme veya sorguda bulunma hakkı engellenemez; kısıtlanamaz (CMK 149/3).

Polis avukata gbt yapılabilir mi?

Yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı, bir avukat aracılığıyla GBT talebinde bulunmak hukuka aykırı bir eylem olarak değerlendirilmez ve polis memurları bir avukat aracılığıyla GBT talebinde bulunabilirler.

Hakim karşısında nasıl konuşulur?

– Hakimin sorduğu soruya kısa cümlelerle cevap verin. – Diğer taraflarla polemiğe girmeyin. – Gerektiğinden fazla konuşmayın. – Hakim önce sizi dinleyecek, sonra katibin sizin ifadenizi kendi sözcükleriyle yazmasına izin verecektir.

Tanığın susma hakkı var mıdır?

İfade kendi başına delil olmasa bile, sanığın susma hakkı elbette tanınmıştır, çünkü karşı delil olarak görülebilir. Ancak tanığın susma hakkı yoktur.

Mahkemede eller nasıl durmalı?

Bu duruş liderlerde ve komutanlarda sıklıkla görülebilir. Avuç içlerinin hızla birbirine sürtülmesi hazırlık ve heyecanın bir ifadesidir. Ellerin vücuda göre açısı da önemlidir. Alçaltılmış eller pasifliğin bir işaretidir, çünkü mahkemede suçlular yargıcı bu şekilde dinler.

Polis çapraz sorgu nedir?

Çapraz sorgu, tanığın veya sanığın beyanlarının doğruluğunu ve güvenilirliğini araştırmak, beyanlar hakkında şüphe uyandırmak, yargılamada bir tarafın kendi iddia veya savunmasına dikkat çekmek veya onu güçlendirmek amacıyla; tanığın, sanığın, müdahilin (tarafın) ve şikâyetçinin sorgulanmasını içerir.

Avukat kendi davasında tanık olabilir mi?

Avukat, vekil vasıtasıyla takip ettiği davada tarafların üçüncü kişisi olduğundan, görevi sırasında öğrendiği olguların ötesinde delil göstermekle yükümlü olup, tanık olarak dinlenmesinde kanuni bir engel bulunmamaktadır.

Tanığın mahkemeye gitmesi zorunlu mu?

Bir ifade gerekli mi? Evet. Tanık olarak listelenen kişi savcıya, hakime veya mahkemeye gelmeli, bilgisini paylaşmalı ve doğruyu söylediğine yemin etmelidir. İstisnai durumlarda, kanunda listelenen kişiler ifade vermekten kaçınabilir.

Tanık ifadesinde avukat bulunabilir mi?

Kesinlikle evet meslektaşım. Talimat usulünün ceza muhakemesinde öngörülen usulden (CMK.196/2 hariç) farklı bir yönü yoktur.

Mahkemede tanığa ne sorulur?

Makalede tanık sorgulaması sırasında sorulması gereken dört çok önemli soru ele alınmaktadır: İlk paragrafta her tanığa özel olarak sorulan sorular yer almaktadır: İlk olarak tanığa özel olarak adı ve soyadı, yaşı, mesleği, ikamet yeri, iş veya geçici ikamet adresi ve varsa telefon numarası sorulmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Zenci Escort