Bebeklere aşı yaptırmak zorunlu mu?
9 aylık aşılama yasal olarak zorunlu mu? Ülkemizde salgın hastalık olmadığı sürece aşı yaptırmak için yasal bir zorunluluk yoktur. Aşılama hem kendi sağlığımız hem de toplum sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.
Bebeklere hangi aşılar zorunlu?
Yenidoğanlara ve çocuklara şu aşılar yapılır: Hepatit B aşısı, Hepatit A aşısı, BCG aşısı, 5’li kombine aşı, çocuk felci aşısı, kızamık aşısı, kızamıkçık aşısı, kabakulak aşısı, suçiçeği aşısı. Hepatit B aşısının ilk dozu, taburcu olmadan önce yenidoğanlara yapılmalıdır.
Bebek aşı olmazsa ne olur?
Aşıyla önlenebilir hastalıklar, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde zatürre, ensefalit, körlük, kanama, kulak enfeksiyonları, konjenital rubella sendromu ve hatta ölüm gibi ciddi sonuçlara (komplikasyonlara) neden olabilen ciddi hastalıklardır. Bu hastalıklar aşılarla önlenebilir.
Çocuk aşısı yaptırmamak suç mu?
Aslında söz konusu yasalar genel bir aşılama zorunluluğu için herhangi bir yetkilendirme içermemektedir. Bu nedenle zorunlu aşılama için yasal bir dayanak yoktur ve zorunlu aşılama ancak yasayla açıkça düzenlenirse uygulanabilir.
Hangi aşılar zorunludur?
Bunlar difteri, çocuk felci, tetanos, hepatit B, hemofilus influenza tip B, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeğidir.
Bebek aşı kaç gün gecikebilir?
Elbette bazı özel durumlarda aşıların daha erken veya daha geç yapılması gerekebilir. Ancak özellikle aşılar aceleye getirilmemelidir. Ancak önerilen aralıktan veya yaştan en az 4 gün önce yapılabilir. Yani 1 yıllık aşı 4 gün önce, 11 aylık ve 26 günlük yaşta yapılabilir.
4 ay aşısı gecikirse ne olur?
Aşılama 4 ay geciktiğinde bebeğin vücudu aşının önlediği hastalıklara karşı direnç gösteremeyebilir.
1 yaş aşısı yapılmazsa ne olur?
Aşılama bebeklerin hastalanmasını önler. “1 yaşındaki çocuğa aşı belirlenen aşı takvimine göre yapılmazsa ne olur?” sorusunun cevabı, çocuğun aşıyla önlenen hastalığa yakalanma riskinin artmasıdır. Aynı zamanda ebeveynler, 1 yaşındaki çocuğun aşılanmaması durumunda ne olacağını, çocuğun hastalığın taşıyıcısı olabileceğini sorarlar.
Tetanoz aşısı olmazsam ne olur?
Tetanos aşısı yapılmazsa ne olur? Tetanos aşısı yapılmazsa, çoğunlukla kirli yaralanmalar yoluyla oluşan tetanos ölümcül olabilir. Yaygın tetanos durumunda, uygulanan tedavilere rağmen hastaların %10-30’u ölebilir.
Aşı olunmazsa ne olur?
Aşı olmazsanız ne olur? Aşıyla önlenebilir hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Aşı yoluyla bağışıklık kazanmış kişilerden oluşan toplumlar hastalıkların yayılmasına karşı mücadele ediyor. Bu şekilde, henüz aşı olmamış ve aşılanmayı engelleyen bir hastalığı olanlar bile korunuyor.
18 ay aşısı tehlikeli mi?
18 aylık aşının yan etkileri arasında alerjik reaksiyonlar da olabilir. Bu çok düşük bir olasılık olsa da dikkate alınmalı ve önlemler alınmalıdır.
Aşı yapılmaması gereken durumlar nelerdir?
Bir aşıya karşı şiddetli bir alerjik reaksiyon meydana gelirse, o aşının daha fazla dozu verilmemelidir. Bir aşı bileşenine (içeriğine) karşı şiddetli bir alerjik reaksiyon meydana gelirse, o bileşeni içeren tüm aşılar verilmemelidir. Soğuk algınlığı ve ishal gibi hafif hastalıklarda aşılamanın ertelenmesine gerek yoktur.
Çocuklara vurulan aşı zararlı mı?
Bir çocuğun ciddi bir reaksiyon gösterebileceği veya aşının önlediği hastalığı kapabileceği konusunda sorularınız veya endişeleriniz olabilir. Ancak aşıların ciddi bir hastalığa neden olma olasılığı düşüktür. Bazı aşılar, aşının uygulandığı yerde ağrı veya ateş gibi hafif reaksiyonlara neden olabilir.
Aşı reddi nedir?
Aşı karşıtlığı: Aşı tereddüdü yeni kullanılan bir terimdir ve DSÖ tarafından “aşılama hizmetlerinin mevcudiyetine rağmen aşıları kabul etmeyi geciktirme veya reddetme” olarak tanımlanmaktadır. Tüm aşıları kabul etmeyi reddetme varsa, buna aşı reddi denir.
Bebek aşıları yapmak zorunlu mu?
Türkiye’de zorunlu aşı uygulaması yoktur. Çocuklarının aşılanmasını istemeyen ebeveynler, başvuru yaparak bu zorunluluktan muaf tutulabilirler.
Sağlık Bakanlığı aşıları zorunlu mu?
Türkiye’de zorunlu aşılama yoktur. Aşılamalar, 2009 yılında yayınlanan Genişletilmiş Bağışıklama Programı Genelgesi ile düzenlenir. Bu genelge, aşıların depolanmasından uygulanmasına kadar birçok ayrıntıyı kapsar. Ancak aşı olmak istemeyen vatandaşlar için bir düzenleme yoktur.
Aşı reddinde ne yapılır?
Kişinin nihai kararı aşı yaptırmak ise karar onaylanmalı ve kişiye aşı yaptırılmalıdır; kararsızlık/reddetme devam ediyorsa bu konu kişiyle hiç konuşulmamalı, başka bir görüşme ayarlanmalı ve kapı açık bırakılmalıdır. İlk görüşmede aşıyı kabul edemeyen kişiler sonraki görüşmelerde ikna edilebilir.
Aşı yapılmaması gereken durumlar nelerdir?
Bir aşıya karşı şiddetli bir alerjik reaksiyon meydana gelirse, o aşının daha fazla dozu verilmemelidir. Bir aşı bileşenine (içeriğine) karşı şiddetli bir alerjik reaksiyon meydana gelirse, o bileşeni içeren tüm aşılar verilmemelidir. Soğuk algınlığı ve ishal gibi hafif hastalıklarda aşılamanın ertelenmesine gerek yoktur.
2 yaş aşısı zorunlu mu?
İki yaşındaki çocuklara aşı gerekli mi? Evet, bebekler için 2 yaş aşısı genel olarak çocuk sağlığı için önemli ve gerekli bir aşıdır.